reede, 22. märts 2013


Õhtutaevas, mis üllatas. 

On pühapäeva õhtupoolik ja 17. märts. Heliseb minu mobiiltelefon, kell on 20.03 ning helistajaks kaasmaalane Kadri. Sõnum lühike: Nüüd on virmalised taevas, otse minu peakohal!
Kargasin nagu välk ja pauk püsti toolilt ja kamandasin leebelt samas ka Lembitut kaamerakotti haarama. Riided sai selga visatud ülepeakaela, peaasi, et õiget aega maha ei magaks. Sõitsime veidi maad kodust kohta, kus rohkelt avarust ja põlde, arvestusega, et ikka põhja ja ida suunas asuksime. Kohe kui autost väljusime märkasin põhjataevas tähtede vahel rohekat valgust, mis liikus. Olin esimest korda üllatusest lausa sõnatu, need siis ongi päris ja kohe siinsamas virmalised. Haarasin kaamera ja tee pealt sumaki põllule, vajusin ikka väga sügavale lumme samas, aga rühkisin ikka edasi, ees vaid suur ja lage põld. Kartus oli nii suur, et äkki ei jõuagi kaamerat üles seada ja ongi jäädvustamata see ilu, kuigi juba nähtu oli mulle talletunud ju mällu, aga ikka vaja ka eputamiseks mõni pilt ka teha. Seda, et mis seaded vaja kaamerasse peale saada polnud mul küll absoluutselt  õrna aimugi. Õnneks pisike taskulamp aitas pimedas välja ja pusisin ISO 400 peale ja Manuaal programmi. Alustasin esimeste kaadritega säriajaga 8 sek ja f/ 3,5, hiljem muutsin nii ava kui säriaega lihtsalt tunde järgi, lootuses, et mõni pilt ikka välja vast tuleb. Selline katse- eksituse meetod üldiselt meeldib mulle, sest nendega õpibki kõige rohkem ja teen seda meeleldi ka edaspidi erinevates olukordades. Ise tegin kokku 70 kaadrit ja alates kl 20.34 kuni 21.24. Vahepeal kadusid virmalised isegi ära ja suutsin statiivi kokku panna ning auto poole astuma hakata, siis aga märgates, et roheline valgus sealt kuskilt tagasi ilmub karjatasin justkui pöörane, et tulevad, tulevad tagasi. Selle peale Lembitki väljus autost ja alustasime taas rabama vaateid tähistaevast. Imelised hetked, mida ootaks ikka veel ja võimalusega neid pildistada taas. Järgnevalt siis minu pildid vaatemängulisest taevast- virmalistest. 


See siis see kõige- kõige esimene pilt virmalistest kl 20.34,  f/ 3,5  8 sek ISO 400



Siin siis järgmine pilt, kus hästi näha kuidas roheline vonklev valgus moodustab kujundeid.  Valgus vasakul all nurgas on mööda teed sõitev auto.



f/ 5,6  13 sek  ISO 400







f 3,5  10 sek  ISO 400


f 4  13 sek








f 4,5  8 sek  ISO 400





Virmalistekütt all vasakus nurgas.



f 5  15 sek   ISO 400


f 3,8  15 sek


Läänetaevas oli hoopis teine vaade.


Jään ootama uusi hetki ja võimalusi, et jäädvustada värvidemängu taevas ning samas teha seda paremini kui see oli nüüd, minu esimeste virmaliste aegu. 

6 kommentaari:

  1. Väga, väga põnev oli sul see virmaliste pildistamine, väga hea, et info ka alla lisasid

    VastaKustuta
  2. Ilus! Sul on väga vedanud et ka Lembit on sellistest kohalelendamistest huvitatud.
    Suur tänu ka info eest!
    Kena komeet ka veel pildile püütud!

    VastaKustuta
  3. Jah, suure kadedusega tuleb tõdeda, et põhja pool on võimsamad virmalised!
    Väga ilusad pildid!

    VastaKustuta
  4. Kadedakstegevalt võimsad hetked!

    VastaKustuta
  5. Aitäh! Need hetked olid tõesti kaunid. Tegelikult olen vaadanud, et ikka vingeid võtteid olete ka teie saanud ja Eestimaa virmalised super ju.

    VastaKustuta
  6. Kadestan siiralt neid hetki ... ise avastasin need tugevad virmalised alles hilja õhtul teiste piltidelt ... no mitte ei olnud põhjust väljas käia (ei teadnud), et oleks neid saanud ise kaeda ... jääb vaid loota, et kunagi tulevikus ...

    VastaKustuta